Narcisme en Valentijn, een goeie match?

Valentijn!

Of je nu fan bent van de dag of het een overroepen commerce vindt, het is wel een dag die symbool staat voor romantiek en liefde. In principe draait alles om het tonen van liefde en waardering voor je partner.

Mensen staan op die dag graag even stil bij hun relatie. Ze kijken bewuster naar de romantiek in hun leven en hun relatie.

In ‘gewone’ relaties, als er al zo iets bestaat, zullen de meeste mensen genuanceerd kijken naar hun partner en hun leuke en minder leuke kantjes. En deze beiden integreren in één persoon.

Voor relaties waar narcisme in het spel is… Not so much.

Kan een narcist mij graag zien?

In narcistische relaties draait het niet om integreren van alle kantjes van de persoon. Een speciale dag vol ‘liefde’ kan deze dag echter een uitdaging vormen. Er is de neiging om relaties te benaderen vanuit het perspectief van wat ze zelf kunnen krijgen, in plaats van wat ze kunnen geven.

Het gaat over verwachtingen en noden die eenzijdig ingevuld moeten worden. Jij moet er zijn voor de ander. De dynamiek tussen jullie, het fijn aanvoelen, het liefdevolle is ondergeschikt aan wat hij nodig heeft.

Neen, ze zien je niet graag om wie je bent, maar wel voor wat je kan betekenen of opleveren.

Jeroen Prossé

Dit wil niet zeggen dat een narcist niet ‘het juiste gedrag’ kan stellen. Integendeel. Er kan een overmatige poging tot liefdesverklaring aan te pas komen. Maar niet omdat die komt uit liefde. Maar omdat de ander weet dat jij er gevoelig aan bent. Als je in een goede periode in je relatie zit, kan dit heel fijn aanvoelen. Maar wanneer de relatie eigenlijk al zijn mankementen vertoont, voelt het geheel oppervlakkig en transactioneel aan. Elke echte intimiteit ontbrekend.

Dit betekent dat narcisten meer bezig zijn met het gevolg van hun gedrag op jou, maar niet om omwille van wie jij bent. Dat doet er niet toe. Zolang jij maar de bewondering of erkenning geeft hoe fantastische ze wel zijn.

Dus neen, ze zien jou niet graag om wie je bent, maar wel om hoe je hen kan bevestigen in het beeld dat ze hebben van zichzelf.

Een wrang gevoel

Je kan bij belangrijke dagen zoals Valentijn vaak blijven zitten met een wrang gevoel.

Wat bedoeld is als een viering van wederzijdse liefde, kan veranderen in een eenzijdige show waarin de ander de hoofdrol opeist. Geschenken en gebaren zijn vaak bedoeld om indruk te maken op anderen, in plaats van om de partner oprecht blij te maken.

Zo kan je je ondergewaardeerd of zelfs genegeerd op dagen zoals Valentijn. Het gaat dan ook niet echt over jou.

Zelfliefde versus egoïsme

Hoewel zelfliefde wordt gepromoot als een gezond ideaal, is teveel gewoon egoïsme. Het verschil zit in intentie: zelfliefde gaat over jezelf accepteren en koesteren, terwijl egoïsme draait om jezelf verheffen boven anderen. Op Valentijnsdag kan dit tot uiting komen in situaties waarin een narcist zichzelf boven zijn partner stelt, bijvoorbeeld door de dag volledig te richten op wat zij willen in plaats van samen iets speciaals te plannen.

Herkenbare patronen van narcisme op Valentijnsdag

  1. Overdadige gebaren met een verborgen agenda Verwacht om extravagante cadeaus of verrassingen te krijgen, maar vaak niet uit liefde. Het doel is eerder om bewondering te oogsten van anderen of om hun partner’s afhankelijkheid te vergroten.
  2. Minimale inspanning wanneer niemand kijkt Wanneer er geen publiek is om indruk op te maken, kan is er weinig beloning om de partner speciaal te laten voelen. Geen publiek = geen inspanning. Valentijnsdag kan hierdoor leeg en teleurstellend aanvoelen.
  3. Focus op eigen behoeften Valentijnsdag wordt gebruikt als een gelegenheid om hun eigen wensen en verlangens te vervullen, zonder rekening te houden met de gevoelens van hun partner.

Hoe om te gaan met narcisme tijdens Valentijnsdag

Om Valentijn goed door te komen is het goed om met deze tips aan de slag te gaan:

  1. Weet wat je kan verwachten. Je weet hoe je partner is. Verwacht dus niet dat er opeens, oprecht, iets gaat veranderen aan zijn gedrag. Zelfs al lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn. Het is niet blijvend.
  2. Weet wat jouw grenzen zijn. Dit wil niet zeggen dat je deze hoeft te communiceren met alle toeters en bellen. Maar het is wel belangrijk dat je ze kent en doet respecteren.
  3. Focus op jezelf Gebruik Valentijnsdag als een kans om jezelf te vieren. Plan iets waar jij blij van wordt, ongeacht de betrokkenheid van je partner.
  4. Zoek steun Praat met vrienden, familie of een therapeut over je ervaringen. Je krijgt al te gauw het gevoel dat het allemaal aan jou ligt, dat jij het verkeerd ziet. Steun zoeken en bij betrouwbare mensen aftoetsen is een must!

Tot volgende week

Jeroen Prossé

P.S. oh, ja, hoe lukt het om je netwerk verder uit te bouwen?

Heb je na het lezen van deze blog interesse in een gesprek? Maak een gerust afspraak.

Wist je dat je ook het gesprek met je kinderen op een positieve en warme manier kan aangaan over het gedrag van de narcist in huis? Je kan meer lezen over mijn kinderboek op www.detweewereldenvankleinebeer.be

Narcisme Kinderboek Kleine Beer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *